Opinionated About Diningが日本のレストラン・トップ30を発表

Opinionated About Dining

2015/4/24 10:56

Opinionated About Diningが日本のレストラン・トップ30を発表

AsiaNet 60237(0521)

【ニューヨーク2015年4月24日PRN=共同通信JBN】美食家に向け世界のレストラン・ランキング情報を提供する代表的なブログOpinionated About Dining(OAD、独断的な食通)は24日、2015年度の日本のレストラン・トップ30を発表した。

このランキングは料理に対して高度な見識を持つ専門会員の選考によるもので、東京、大阪、京都、北海道の13の地域で垂ぜんの的となっている食事を提供するトップクラスのレストランが選ばれている。卓越した料理長が腕をふるう寿司、懐石、フランス料理の有名店がトップ5を独占したが、その中には鮨さいとう(東京都)、松川(東京都)、ミシェル・ブラス・トーヤ・ジャポン(北海道)、さわ田(東京都)、神保町傳(東京都)が含まれる。

▽日本のレストラン・トップ30

順位 名前(場所)

1位 鮨さいとう(東京都港区六本木)

2位 松川(東京都港区六本木)

3位 ミシェル・ブラス・トーヤ・ジャポン(北海道洞爺湖町)

4位 さわ田(東京都中央区銀座)

5位 神保町傳(東京都千代田区神田)

6位 HAJIME(大阪府大阪市西区)

7位 瓢亭(京都府京都市左京区)

8位 すきやばし次郎六本木ヒルズ店(東京都港区六本木)

9位 日本料理龍吟(東京都港区六本木)

10位 神楽坂石かわ(東京都新宿区)

11位 鮨水谷(東京都中央区銀座)

12位 銀座青空(はるたか)(東京都中央区)

13位 ロオジエ(東京都中央区銀座)

14位 京都吉兆(京都府京都市右京区)

15位 レストランカンテサンス(東京都品川区御殿山)

16位 レフェルヴェソンス(東京都港区西麻布)

17位 キュイジーヌ(s)ミッシェル・トロワグロ(東京都新宿区西新宿)

18位 銀座うかい亭(東京都中央区銀座)

19位 すし匠まさ(東京都港区西麻布)

20 シャトーレストラン・ジョエル・ロブション(東京都港区)

21位 みかわ是山居(東京都江東区福住)

22位 レ・クレアシヨン・ド・ナリサワ(東京都港区)

23位 鮨よしたけ(東京都中央区銀座)

24位 七丁目京星(東京都中央銀座)

25位 尾花(東京都荒川区南千住)

26位 島(東京都中央区日本橋)

27位 銀座小十(東京都中央区銀座)

28位 炭焼きステーキあらがわ(東京都港区西新橋)

29位 はしぐち(東京都港区赤坂)

30位 鮨かねさか(東京都中央区銀座)

Opinionated About Diningブログ創設者でフード・ブロガーとして草分け的な存在のスティーブ・プロトニッキ氏は「調査結果には日本の豊かな料理シーン、この国の料理人の高い技能レベル、さらに私を含め、いつもどこで食べたらよいか気にしていて、世界中を頻繁に旅して世界最高の料理を探す食通でもあり、非常に洗練された専門知識を持つわが会員たちのすべてが反映されている」と述べた。

料理評論家のアンディー・ヘイラー氏は「OADはユニークな投票方法をとっており、より頻繁に外食をする会員の意見により高い評点を割り当て、たまにしかしない会員の意見より重いウエートを置いている。このようにすれば、業界内部の意見より外食の経験が多い人の意見が反映される」と述べた。

▽Opinionated About Diningについて

OADは世界中を旅して多くの料理を経験し、料理に関して非常に博識で食通の専門会員が点数をつける最高のレストラン格付けシステムである。Opinionated About Diningの調査は統計的な精密さ、透明性、会員の肥えた舌とその程度に従ってウエート付けされた投票を重視することで、レストランの格付けに新境地を開いた。

OADのアルゴリズムによって、会員の評価に基づいてレストランを等級別に分類するランキング・システムができる。会員は自身が訪れたレストランの数に基づいて調査結果およびこれらレストランのランキングに影響を及ぼすことができる。毎年1度、ランキング対象年度の終わりに、各種データを総合してレストランのランキングを行うが、その中にはレビューの中身(プラスからマイナスまで)、レビュー担当者のレベル(経験豊富なレビュー担当者と経験が少ないレビュー担当者の割合)、さらにレビューを行った人の数値的な傾向(増加、下降、横滑り)などが含まれる。OADはこのような方法を使うことで、同じように調査を基にしている他の投票システムに見られるような結果の希釈化を防いでおり、同時にすべての人に調査に参加する機会を与えている。結果としてランキングは食事経験に人生をささげている会員全体の評価を反映したものになり、単なる一般食事客の意見の集約でもなければ、一人のレストラン評論家による主観的な格付けとも異なるものになる。

▽スティーブ・プロトニッキ氏について

プロトニッキ氏は常に料理を職業にしていたわけではなかったが、食事は氏の人生の重要な一部を構成してきた。ニューヨーク生まれの氏はギタリスト兼ソングライターとして成功し、1981年にProfile Recordsの共同設立者になった。2003年、同氏が立ち上げたディスカッション・フォーラムはその後、Opinionated About Diningブログに成長、彼自身もブログの初期に最も多作なブロガーの1人になった。Opinionated About Diningは当初、自分の食事経験を他の同好の士と意見交換をする場所として始められたが、進化を続け、読者も増え続けた。2007年、プロトニッキ氏は読者および同好の士を対象にした本格的な調査を開発、2008年には北米および欧州のベストレストラン100を取り上げた56ページの小冊子を発行した。それ以来、プロトニッキ氏は調査プロセスの改良を続け、2011年米国のレストランを対象にしたOpinionated About U.S. Restaurantを発行、さらに世界中のトップ・レストランのランキングの発行と続けた。

▽ソーシャルメディア情報

ツイッター:@OADining

日本のレストラントップ30:#OADTop30Japan

米国の日本料理店トップ30:#OADTop30JapaneseUSA

▽ニュース・リリース

英語:www.opinionatedaboutdining.com/2015/Japanese.html

日本語:www.opinionatedaboutdining.com/2015/Japanese_jp.html

ソース:Opinionated About Dining

▽メディア問い合わせ先

GITA GROUP

OAD@Gita-Group.com

+1 (646) 277-7110

2015 Top 30 Restaurants In Japan Announced By Opinionated About Dining

PR60237

NEW YORK, Apr. 24, 2015 /PRN=KYODO JBN/ --

Opinionated About Dining, the leading source of global restaurant rankings for

devout diners, announces its list of the 2015 Top 30 Restaurants in Japan,

today.

Selected by the survey's expert membership of highly literate connoisseurs of

the culinary arts, the list is comprised of top tier establishments delivering

coveted gastronomic experiences throughout 13 wards in Tokyo, Osaka, Kyoto and

Hokkaido. Celebrated destinations led by prominent master chefs of sushi,

kaiseki and French cuisine dominate the top five ranked restaurants in Japan

including Sushi Saito (Tokyo), Matsukawa (Tokyo), Michael Bras Toya (Hokkaido),

Sushi Sawada (Tokyo), and Jimbocho Den (Tokyo).

30 BEST RESTAURANTS IN JAPAN

Rank    Name                               Location

1       Sushi Saito                         Roppongi, Minato-Ku, Tokyo

2       Matsukawa                         Roppongi, Minato-Ku, Tokyo

3       Michel Bras Toya                   Toya, Hokkaido

4       Sushi Sawada                       Ginza, Chuo, Tokyo

5       Jimbocho Den                       Kanda, Chiyoda-ku, Tokyo

6       Hajime                             Nishi Ward, Osaka

7       Hyotei                             Sakyo Ward, Kyoto

8       Sukiyabashi Jiro Roppongi          Roppongi, Minato-Ku, Tokyo

9       Ryugin                             Roppongi, Minato-Ku, Tokyo

10      Ishikawa                           Kagurazaka, Shinjuku, Tokyo

11      Sushi Mizutani                     Ginza, Chuo, Tokyo

12      Harutaka                           Ginza, Chuo, Tokyo

13      L'Osier                            Ginza, Chuo, Tokyo

14      Kitcho                             Ukyo Ward, Kyoto

15      Quintessence                       Gotenyama Shinagawa, Tokyo

16      L'Effervescence                    Nishiazabu, Minato, Tokyo

17      Cuisine[s] Michel Troisgros        Nishishinjuku, Shinjuku, Tokyo,

18      Ukai-tei Ginza                     Ginza, Chuo, Tokyo

19      Sushiso Masa                       Nishiazabu, Minato, Tokyo

20      Chateau Restaurant Joel Robuchon   Minato, Tokyo

21      Mikawa Zezankyo                    Fukuzumi, Koto-ku, Tokyo

22      Les Creations de Narisawa          Minato, Tokyo

23      Sushi Yoshitake                    Ginza, Chuo, Tokyo

24      7 Chome Kyobashi                   Ginza, Chuo, Tokyo

25      Obana                              Minamisenju, Arakawa, Tokyo

26      Shima                              Nihonbashi, Chuo, Tokyo

27      Ginza Koju                         Ginza, Chuo, Tokyo

28      Aragawa                            Nishishinbashi, Minato, Tokyo

29      Hashiguchi                         Akasaka, Minato-ku, Tokyo

30      Sushi Kaneseka                     Ginza, Chuo, Tokyo

Steve Plotnicki, Founder of Opinionated About Dining and one of the industry's

pioneering food bloggers, says, "The survey results reflect a combination of

Japan's rich culinary scene, and the high skill level of the chefs working in

the country, and the highly cultivated expertise of our members - food savants,

who like myself, are curious about where to find a great meal, and who

regularly travel across the globe to discover the best dining experiences the

world has to offer."

"OAD is unique in its approach to voting, by having the opinions of diners that

eat out more widely having a higher score weighting than those that do so

occasionally. In this way it reflects the views of experienced diners rather

than those of industry insiders," said Food Critic, Andy Hayler.

About Opinionated About Dining

OAD is the premier restaurant rating system compiled by an expert membership of

highly literate connoisseurs of the culinary arts who travel the world to

experience the art of food. By relying on statistical accuracy, transparency,

discerning palates and weighted votes of members, the Opinionated About Dining

survey provides a more distinctive approach to rating restaurants.

The OAD algorithm generates a ranking system that classifies restaurants based

on the reviews of the membership community. Each member influences the results

based on the number of restaurants he/she has visited and the current ranking

of those restaurants. At the end of each rating year, restaurants are ranked

using a combination of data including: the type of reviews they attract (from

positive to negative); the level of reviewer who visited (the percentage of

experienced and inexperienced reviewers), and whether the number of reviewers

who visited that year is trending upward, downward, or holding steady. By using

this method, OAD eliminates a dilution of results experienced in other voting

systems that are based on surveys, while at the same time offering everyone an

opportunity to participate. The resulting list reflects the combined expertise

of a community that is dedicated to the dining experience, versus the

collective view of the average diner, or the subjective rating by a restaurant

critic.

About Steve Plotnicki

Plotnicki's passion for food has long been an intrinsic part of his life, if

not always his career. A native New Yorker, he was a successful guitarist and

songwriter before co-founding Profile Records in 1981. In 2003, he launched a

discussion forum, which morphed into his "Opinionated About Dining" blog, a

project that established him as one of the most prolific early food bloggers.

Initially conceived as a way to share information about his dining experiences

with other enthusiasts, "Opinionated About Dining" continued to evolve and

attract readers. In 2007, Plotnicki developed a formal survey for readers and

fellow diners and published a 56-page booklet in 2008 featuring the 100 best

restaurants in North America and Europe. Since then, Plotnicki has further

refined the survey process authored and published Opinionated About U.S.

Restaurants in 2011, and continually publishes the rankings of the top

restaurants around the world.

Social Media Information:

Twitter: @OADining

Top 30 Restaurants in Japan: #OADTop30Japan

Top 30 Japanese Restaurants in USA: #OADTop30JapaneseUSA

Releases:

English: www.opinionatedaboutdining.com/2015/Japanese.html

Japanese: www.opinionatedaboutdining.com/2015/Japanese_jp.html

Media Contact:

GITA GROUP

OAD@Gita-Group.com

+1 (646) 277-7110

SOURCE: Opinionated About Dining

本プレスリリースは発表元が入力した原稿をそのまま掲載しております。また、プレスリリースへのお問い合わせは発表元に直接お願いいたします。

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