ネスプレッソが2020年持続可能性戦略(ポジティブ・カップ)の成果を発表

ネスレネスプレッソ(Nestle Nespresso)

ネスプレッソが2020年持続可能性戦略(ポジティブ・カップ)の成果を発表

AsiaNet 61073 (0872)

【ロンドン2015年7月2日PRN=共同通信JBN】

CEOが第3回ネスプレッソ持続可能性諮問会議でコーヒー関連の活動について最新情報を提供

ネスプレッソの2020年持続可能性戦略であるThe Positive Cup(ポジティブ・カップ)の開始以来1周年を記念して、ネスレネスプレッソ(Nestle Nespresso)のジャンマルク・デュボアザン最高経営責任者(CEO)は同社の「AAAサステイナブル・クオリティ(持続可能品質)」(TM)の進捗状況を報告し、同計画の下で進められてきた南スーダンからコロンビアに至る諸国の数千人のコーヒー豆栽培農家の生活改善に向けて大きな進展があったと発表した。

(Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20150701/227656

デュボアザン氏は「わが社の持続可能性への投資を通じて南スーダンでコーヒー産業を再建するための最初のステップが踏み出され、コロンビアでは退職貯蓄計画を通じて農家のよりよい将来の暮らしを支援する事業が動き始めている。挑戦すべき課題の規模の大きさに比べると小さなステップを数歩踏み出したのに過ぎない。われわれの事業やクラブメンバーのために最高品質のコーヒーの将来の供給を確保しながら、農家を助けるためにわれわれの側でできることを誇りに思う」とコメントしている。

過去2年間にわたりネスプレッソはパートナーのTechnoServeと協力して南スーダンのコーヒー部門の再建を助け、2013年に初めてのコーヒー輸出を実現させた。これは欧州向けの輸出品目では初めて石油以外の品目だった。ネスプレッソは地元農家に持続可能な代替収入源を提供しながら、南スーダンから新しい希少コーヒーを生産することを目指している。

TechnoServeのウィリアム・ウォーショーアー社長兼CEOは「TechnoServeはネスプレッソと提携して南スーダンの数千の意欲的な農家の生活改善を助けることを光栄に思っている。貧困対策のビジネス・ソリューションに集中している非営利組織として、われわれはこの種の投資が長期的な発展の影響に対する大きな約束になると信じている」と語っている。

ネスプレッソAAAプログラムに参加している南スーダンの農家、ジョセフ・マリッシュ・トマス氏は「共同体内に大きな変化が起きていることに気がついている。人々は希望を持っている。子どもの学費を支払うこともできるようになるだろうし、最終的には国を発展させることもできるようになる」と語った。

ネスプレッソは2020年までにAAAサステイナブル・クオリティ(TM)プログラムから100%のコーヒーを買い取ることを目標にしている。そのためには、この計画がケニア、エチオピアに拡張してより熟練した自給自足可能で持続可能な農業共同体をサポートすることが必要になる。過去12カ月間にネスプレッソとTechnoServeは約1万人の農業従事者に訓練と技術支援を提供しており、その数は2020年まで5万人に達する見通しだ。

アフリカでのAAAプログラムの拡大に加えて、ネスプレッソはコーヒー豆栽培が若い世代にも魅力的であり続けるように革新的な福祉ソリューションの実行でも進歩している。ネスプレッソは昨年、コロンビア・カルダスのAAAプログラムに参加している農家のために、コロンビア労働省、フェアトレード・インターナショナル、地元のコーヒー豆協同組合とともにパイロット退職貯蓄計画を開始した。すでに850人のAAAフェアトレード認証農家がコロンビア・ベネフィシオス・エコノミコス・ペリオディコス(BEPS)構想の枠内で設立された退職貯蓄計画に加入している。最初の貯蓄は2015年5月に農家専用の銀行口座に移された。

AAA農家のデリオ・ゴンザレス氏は「退職年齢に達したときに休息して静かに老後を楽しめるように、退職できるという希望をこれは与えてくれる」と話している。

国際フェアトレードラベル機構(Fairtrade International)の最高経営責任者(CEO)のハリエット・ラム氏は「コーヒー農家は生涯一生懸命に働いても、年を取れば自分たちを支える蓄えがない。ネスプレッソと国際フェアトレードラベル機構がコロンビアの農家と協力し、画期的な退職年金制度を立ち上げたのは、これが理由だ。ネスプレッソがコロンビア・カルダスのアグアダス生産者組合からフェアトレード認証のコーヒーを買い始めたのが2014年。それ以来800戸を超える農家がフェアトレード・プレミアムの一部を積極的な退職計画に投資している。これによって若い世代がコーヒー栽培は食べていける職業と分かり、コロンビア経済と文化遺産に欠かせないこの地域が守られることが、私たちの願いだ」と話した。

ネスプレッソは森林農業計画も促進している。コーヒー生産地域での植林は生態系を保護するほかに、コーヒー農家の気候変動への対応力を強め、将来にわたる持続的なコーヒー生産を可能にする。この試験計画の一環として2014年には、グアテマラとコロンビアで約13万本の木が植えられた。2015年上半期はエチオピアとグアテマラで約20万本、2015年年末までにはメキシコとコロンビアで30万本が植林される。

レインフォレスト・アライアンス(Rainforest Alliance)代表のテンジー・ウェラン氏は「レインフォレスト・アライアンスは2003年の創設以来、ネスプレッソとAAAプログラムに協力している。われわれはともに、コーヒー農家や家族、地域社会の生活水準が目に見えて向上し、環境や生物多様性の面でも前進があるなど、大きな成果を目の当たりにしている。ネスプレッソとレインフォレスト・アライアンス、パー・プロジェクト(PurProjet)の森林計画での前進はこの成功の上に築かれ、気候変動の現在と未来の脅威に農家が対応する力を向上させた。われわれは力を合わせ、環境とコーヒー農家へのいたわりこそが、世界中のネスプレッソ愛飲者に最高級品質のコーヒーを届ける根幹にあることを訴えたい」と述べた。

ネスプレッソAAAサステイナブル・クオリティ(TM)プログラムは最高級品質のコーヒーを供給し、環境を保護し、農家の福祉を向上させるために、NGO団体レインフォレスト・アライアンスとともに策定された。世界11カ国、6万3000戸以上の農家がプログラムに参加し、技術支援や研修、プレミアム価格、インフラストラクチャーへの投資で恩恵を受けている。

詳しい情報は:

Nespresso sustainability approach:

http://www.nestle-nespresso.com/sustainability

Nespresso AAA Sustainable Quality(TM) Program:

http://www.nestle-nespresso.com/sustainability/the-positive-cup/coffee

Nespresso Sustainability Advisory Board members and description:

http://www.nestle-nespresso.com/sustainability/sustainability-advisory-board/sustainability-advisory-board

動画:

Nespresso agroforestry approach: https://www.youtube.com/watch?v=3eKEXaimnCQ

Nespresso South Sudan project: https://www.youtube.com/watch?v=jcc84bpiGDM

Nespresso in Ethiopia: https://www.youtube.com/watch?v=PqBYcuX12bI

▽ネスレネスプレッソについて

ネスレネスプレッソ(Nestle Nespresso SA)は最高品質のプレミアム・ポーション・コーヒーのパイオニアでマーケットリーダー。スイスのローザンヌに本社を置き、62カ国に拠点があり、従業員は1万500人以上。2014年時点で400を超える専用ブティックからなるグローバルな販売網を展開している。詳しい情報はネスレネスプレッソ公式ウェブサイトまで:http://www.nestle-nespresso.com

▽The Positive Cup(ポジティブ・カップ)について

ネスプレッソが2014年8月、The Positive Cup(ポジティブ・カップ)と名付けて打ち出した2020年持続可能性戦略は、斬新なプログラムとパートナーシップを通して、事業や社会、環境への悪影響を軽減し、前向きな成果を達成するための同社の戦略をさらに推し進めるのが目的。農家の福祉を向上させ、コーヒー調達面での環境の持続可能性を高めるために、過去12年間に取り組んだ大きな施策に基づき、コーヒー調達や社会福祉の分野、さらにはアルミニウムの調達・活用・廃棄、気候変動への対応面に至るまで野心的な目標を掲げている。

▽問い合わせ先

Diane Duperret

Nestle Nespresso SA

Corporate PR Manager

T: +41-21-796 9289

ソース:Nestle Nespresso SA

Nespresso Announces First Fruits of The Positive Cup, Its 2020 Sustainability Strategy

PR61073

LONDON, July 2 /PRN=KYODO JBN/ --

CEO provides updates on coffee-related activities at 3rd Nespresso

Sustainability Advisory Board

Marking the one-year anniversary of The Positive Cup, Nespresso's 2020

sustainability strategy, Jean-Marc Duvoisin, CEO of Nestle Nespresso, announced

that significant progress had been made towards improving the lives of

thousands of coffee farmers in countries ranging from South Sudan to Colombia,

as part of the company's AAA Sustainable Quality(TM) Program.

     (Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20150701/227656 )

Mr Duvoisin commented: "Through our sustainability investments, the first steps

have been taken to rebuild the coffee industry in South Sudan, and we are

helping to initiate a better future for farmers in Colombia through a

retirement savings plan. These are small steps given the scale of the

challenges, but I am proud that we can do our part to help farmers, while

securing the future supply of the highest quality coffees for our business and

our Club Members."

Over the past two years Nespresso has been working with its partner TechnoServe

to help re-build the coffee sector in South Sudan, resulting in the country's

first-ever coffee exports in 2013, and its first non-oil export to Europe.

Nespresso aims to produce a new rare coffee from South Sudan, while providing

alternative sources of sustainable income to local farmers.

"TechnoServe is proud to partner with Nespresso to help improve the livelihoods

of thousands of South Sudan's enterprising farmers," said William Warshauer,

President and CEO of TechnoServe. "As a nonprofit focused on business solutions

to poverty, we believe that these kinds of investments hold great promise for

long-term development impact."

"I have seen that there is great change within the community. We want to

produce the right quality. People now have hope. We will be able to pay school

fees for children and in the end develop the country," said Joseph Malish

Thomas, a South Sudanese farmer taking part in the Nespresso AAA Program.

Nespresso aims to source 100 per cent of its coffee from its AAA Sustainable

Quality(TM) Program by 2020. This depends heavily on the extension of the

program into Kenya and Ethiopia, to support a more skilled, self-sufficient and

sustainable farming community. In the last 12 months Nespresso and TechnoServe

have provided training and technical assistance to over 10'000 farmers, and

will reach 50,000 farmers by 2020.

In addition to the expansion of the AAA Program in Africa, Nespresso has also

made progress to implement innovative welfare solutions to ensure that coffee

farming remains attractive to younger generations.  Nespresso launched last

year a pilot retirement savings plan, together with the Colombian Ministry of

Labour, Fairtrade International and local coffee cooperatives, for farmers

taking part in its AAA Program in Caldas, Colombia. Already 850 AAA Fairtrade

certified farmers entered the retirement savings plan, set up within the

framework of the Colombian Beneficios Economicos Periodicos (BEPS) scheme. The

first savings were transferred into farmers' dedicated bank accounts in May

2015.

"It gives us hope to be able to retire, so that when we reach our retirement

age, we can rest and enjoy our old age quietly," said AAA farmer Delio Gonzalez.

"Coffee farmers work very hard their whole lives, yet they don't have the means

to support themselves when they reach old age. That is why Nespresso and

Fairtrade International are collaborating with the farmers in Colombia on an

innovative retirement savings plan. Nespresso began sourcing Fairtrade

certified coffee in 2014 from the Aguadas cooperative in Caldas, Colombia and

so far over 800 farmers have decided to invest part of the Fairtrade Premium in

actively planning for their retirement," said Harriet Lamb, CEO of Fairtrade

International. "Our hope is that this will also help the younger generation see

coffee farming as a viable career, so preserving this essential part of the

Colombian economy and heritage."

Nespresso has also progressed with its agroforestry plan. The reintroduction of

trees in coffee producing regions helps protect natural ecosystems, thereby

strengthening coffee farms' resilience to climate change and ensuring

sustainable coffee production for the future. Around 130,000 trees were planted

in 2014 in Guatemala and Colombia as part of pilot programs. In the first half

of 2015, approximately 200,000 trees have been planted in Ethiopia and

Guatemala, and another 300,000 will be planted by the end of 2015 in Mexico and

Colombia.

"The Rainforest Alliance has been working with Nespresso and the AAA Program

since it was first created in 2003. Together we have seen great achievements

that have delivered tangible improvement to lives of coffee farmers, families

and communities, as well as environmental and biodiversity benefits," said

Tensie Whelan, President of the Rainforest Alliance. "The progress being

delivered by Nespresso, the Rainforest Alliance and Pur Projet through the

agroforestry plan is building on that success, helping farmers to improve their

resilience to the real and present threat that is climate change.  Working

together we are showing that care for the environment and for coffee farmers is

a fundamental part of supplying the highest quality coffee to Nespresso's

consumers around the world."

The Nespresso AAA Sustainable Quality(TM) Program was developed with the NGO

the Rainforest Alliance to secure the supply of highest quality coffees,

protect the environment and improve farmer welfare. Over 63'000 farmers are now

taking part in the program in 11 countries, benefiting from technical

assistance, trainings, price premiums and investments in infrastructures.

More information:

Nespresso sustainability approach:

http://www.nestle-nespresso.com/sustainability

Nespresso AAA Sustainable Quality(TM) Program:

http://www.nestle-nespresso.com/sustainability/the-positive-cup/coffee

Nespresso Sustainability Advisory Board members and description:

http://www.nestle-nespresso.com/sustainability/sustainability-advisory-board/sustainability-advisory-board

Videos:

Nespresso agroforestry approach: https://www.youtube.com/watch?v=3eKEXaimnCQ

Nespresso South Sudan project: https://www.youtube.com/watch?v=jcc84bpiGDM

Nespresso in Ethiopia: https://www.youtube.com/watch?v=PqBYcuX12bI

About Nestle Nespresso SA

Nestle Nespresso SA is the pioneer and reference for highest-quality portioned

premium coffee. Headquartered in Lausanne, Switzerland, Nespresso operates in

62 countries and has more than 10,500 employees. In 2014, it operated a global

retail network of over 400 exclusive boutiques. For more information, visit the

Nestle Nespresso corporate website: http://www.nestle-nespresso.com.

About The Positive Cup

Launched in August 2014, the Nespresso 2020 sustainability strategy, entitled

The Positive Cup, is designed to further the company's strategy to mitigate its

impacts and create positive outcomes for the business, society and the

environment through innovative programs and partnerships. Building upon the

significant steps that the company has already taken over the last twelve years

to improve farmer welfare and drive environmental sustainability in coffee

sourcing and consumption, it sets ambitious goals in the areas of coffee

sourcing and social welfare; aluminium sourcing, use and disposal; and

resilience to climate change. http://www.nestle-nespresso.com/sustainability

CONTACT INFORMATION

Diane Duperret

Nestle Nespresso SA

Corporate PR Manager

T: +41-21-796 9289

SOURCE: Nestle Nespresso SA  

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