メゾンマム、先例のない無重力ボトルのデザインで新時代を開拓

メゾンマム(Maison Mumm)

メゾンマム、先例のない無重力ボトルのデザインで新時代を開拓

AsiaNet 75182

ヴァトリー、フランス、2018年9月14日/PRニュースワイヤー/ --

マム・グラン・コルドン・ステラー(Mumm Grand Cordon Stellar)が初めて挑む無重力飛行

マム・グラン・コルドン・ステラーは、その研究と実験に3年を費やし、宇宙で初めて楽しむことができるシャンパンとして開発されました。メゾンマムは、このイノベーションを初めて世界に発表する場として、無重力飛行時に象徴的なランスのブドウ畑の上空を飛行することを選択しました。

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シャンパンを提供する科学

メゾンマムの目標は、シャンパンを完全な状態、つまりそのアロマ、飲み方およびAOCの仕様を維持した状態で宇宙に持ち出すことでした。同社はガス入りの液体に対する無重力状態の科学的な制約について初めて関心を持ったメゾンでした。可能性を探求するため、メゾンマムは宇宙で使用する物体のデザインを専門とする企業、SPADEの創設者であるオクタブ・ドゴール氏に連絡しました。そして彼と協力して研究する専門家チーム(エンジニア、研究者、宇宙飛行士およびワイン学者)を結成しました。

この卓越した科学的研究を推し進めるため、メゾンマムはジャン=フランソワ・クレルボワ(3度の飛行実績のある経験豊富なフランスのESA宇宙飛行士)およびジェラール・リジェ・ベレール(ランス大学の教授でシャンパンの発砲の生理化学を専門とする世界的に有名な研究者)と密接な連携を図りました。彼らの液体の力学と毛細管現象に関する知識から、マム・グラン・コルドン・シャンパンの地上での挙動が解明されました。

しかし彼らは多くの課題に直面しました。重力の影響が無い状態での主な課題は、ボトルから液体を注ぐこと、出てきた液体を捉えること、そしてそれを飲む方法です。これらの問題を解決するため、リジェ・ベレール教授は、シャンパンの泡形成に関する彼の20年の研究をメゾンマムの挑戦に捧げました。また、無重力状態でのシャンパンの挙動について予測する研究を先導しました。

SPADEはチームに所属する2名の科学者が提唱した理論を基にボトルの試作に取り組み、複数のモデルを作成し、それらを2017年4月から2018年2月までの3回にわたる放物線飛行中に現実的な条件下で試験しました。

メゾンマムに努力により、仮説の試験が行われ、これにより様々な反応や減少の観測が円滑化されました。そして、それらをジャン=フランソワ・クレルボワ氏の協力により分析しました。

ハイテクなデザイン

このハイレベルなイノベーションでは、風味に何らかの影響を及ぼす素材、二酸化炭素の排出またはワインにおける泡の形成に至るまで、すべてが必須要素です。

SPADEは、複雑な仕様を満たすため、ガラス、航空機レベルのアルミニウムおよびステンレススチール(ランスのマム・グラン・コルドンの樽に使用されるものと同じ金属)を選択しました。ガラスボトルの二重空洞、その中に含まれる機構システム、コルクに装着されたリングおよび独自の台形型のグラスはすべて地上でのテイスティング方法を可能な限り忠実に再現するために検討が重ねられました。

新しい味わい感覚

無重力の究極の条件で、マム・グランド・コルドンの新しく驚くべき味覚特性と予期せぬ感覚が口の中に拡がります。ボトルから出たワインは泡の形状となり、飲むのではなく吸入します。そしてこのエマルションは液体へと変化し、口蓋と舌を覆い、そのとき毛細管現象が起きます。「無重力状態でピノ・ノワールの力を解き放つことにより、マム・グラン・コルドンの特徴的なスタイルが強化、濃縮されている。果実が地球上よりも完全に表現されているようだ」と、レイモンド・トムソン氏は説明します。同氏は、2017年度ヨーロッパの最優秀ソムリエであり、ランスのマム・グランド・コルドン・ステラーの初の公式無重力テースティングにも参加しました。

開拓精神

イノベーションと挑戦はメゾンマムの創設以来、重要な精神となっています。宇宙のような新たな領域を開拓することは、大きな挑戦でしたが、メゾンマムは情熱をもって挑みました。「メゾンマムは限界へ好んで挑戦し、創設以来この分野のリーダー的存在となっています。そのため、メゾンマムは歴史、そして未来を探求する開拓者たちを応援しています。1904年、メゾンマムはフランス人で初めて南極探検に精巧したジャン・バティスコ・シャルコーに同行しました。そして明日、メゾンマムはこのユニークな冒険に出かける乗員たちに同行します」と、グローバル・マーケティング・ディレクターのピエール・ベラールは話します。

このプロジェクトはマゾンの限界を遥かに超えています。ワインを異なる形態で表現できるだけではなく、シャンパンが宇宙ツーリズムや初の民間による弾道飛行など、宇宙飛行の未来の一部として楽しまれるようになることでしょう。シャンパン以外にも、メゾンマムは宇宙での炭酸飲料の挙動と試飲に大きく貢献し、新たな展望を切り開いています。

挑戦、勝利、祝福

可能性の境界を押し上げ、困難に挑戦し、将来を見通すこと。それはメゾンマムがこのイノベーションで表現したことであり、これまでの原動力となっているものです。それはまさに2016年から当社のC.E.O.(チーフ・エンターテインメント・オフィサー)を務めるウサイン・ボルト氏と同じです。ウサイン・ボルト氏も当然ながらこの重要なランスの飛行に参加しました。放物線飛行中、彼は無重力状態でシャンパンの新たな味覚を楽しみ、地球に戻った後、マムのセラーで行われた他にないユニークな祝典でその成功を祝いました。

     (写真: https://mma.prnewswire.com/media/743674/Maison_Mumm.jpg )

動画:

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ソース: メゾンマム

(日本語リリース:クライアント提供)

Maison Mumm Launches New Era With Unprecedented Zero-gravity Bottle Design

PR75182

VATRY, France, Sept. 13, 2018 /PRNewswire=KYODO JBN/--

The first ever zero-gravity flight of Mumm Grand Cordon Stellar

It took three years of research and experimentation to develop Mumm Grand

Cordon Stellar, the first champagne designed to be tasted in space. For this

world premiere, Maison Mumm symbolically chose to fly over the vineyards of

Reims to present its innovation during a zero-gravity flight.    

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Science Serving Champagne

Maison Mumm's goal was to take champagne into space while maintaining its

integrity - that is to say, respecting its aromas, the tasting ritual and the

specifications of the AOC. The Maison was the first to take an interest in the

scientific constraints that the absence of gravity could pose on a gaseous

liquid. To explore the possibilities, Maison Mumm called upon Octave de Gaulle,

founder of SPADE, a design agency specializing in creating objects for use in

space, and assembled a team of experts (engineers, researchers, astronauts and

oenologists) to work alongside him.

Driving this exceptional scientific adventure forward, Maison Mumm worked in

close collaboration with Jean-François Clervoy (French ESA astronaut, veteran

of three NASA space missions) and Gérard Liger-Belair (professor at the

University of Reims, world-renowned researcher specializing in the

physio-chemistry of the effervescence of champagne). With their knowledge of

the dynamics of fluids and capillary action, they were able to understand the

terrestrial behaviors of Mumm Grand Cordon champagne.

They faced many challenges: without the effects of gravity, the main

difficulties were expelling the liquid from the bottle, capturing it once it

came out and finally, how to drink it. To help solve these questions, professor

Liger-Belair made twenty years of research related to the creation of bubbles

in champagne available to Maison Mumm. He also led a study to predict the

behavior of champagne in zero gravity.

SPADE worked on a prototype for the bottle based on theories put forward by the

two scientific experts on the team to create several models which were tested

in realistic conditions during three parabolic flights between April 2017 and

February 2018.

Thanks to Maison Mumm, the hypotheses were put to the test and facilitated the

observation of a variety of phenomenon and reactions, which were analyzed with

the help of Jean-François Clervoy.

A High-Tech Design

At this level of innovation, every element is essential, starting with

materials which, for some, could impact the flavor, the expulsion of carbon

dioxide or even the formation of bubbles in the wine.

SPADE selected the glass, the aeronautical-grade aluminum and the stainless

steel (the same metal found in the assembly vats at Mumm Grand Cordon in Reims)

for their ability to adhere to complex specifications. The double cavity of the

glass bottle, the mechanized system contained within it, the ring mounted on

the cork and the unique tapered-stem glasses were all carefully considered to

reproduce the terrestrial tasting ritual as loyally as possible.

New Taste Sensations

It is in the extreme conditions of zero gravity that Mumm Grand Cordon takes on

new, surprising taste characteristics and unexpected sensations in the mouth.

Wine exits the bottle as a foam to be inhaled, rather than sipped. This

emulsion then turns to liquid, which coats the palate and tongue as capillary

action takes effect. "By releasing the power of Pinot Noir, the weightlessness

concentrates and intensifies Mumm Grand Cordon's signature style. The

expression of fruit is more accomplished than it is on Earth," explained

Raimonds Tomsons, Best Sommelier in Europe 2017, who also participated in the

first official zero-gravity tasting of Mumm Grand Cordon Stellar in Reims.

A Pioneering Spirit

Innovation and daring have been integral to Maison Mumm since its foundation.

Exploring new territories like space was a big challenge but one that the

Maison took on with passion. "Maison Mumm likes to push the boundaries and has

been a leader in its field ever since its foundation. As such, Maison Mumm is a

natural supporter of both the pioneers of yesterday and those of the future. In

1904, Maison Mumm was present on board with Commander Jean-Baptiste Charcot to

celebrate the first successful French expedition to the Antarctic. Tomorrow,

Maison Mumm will accompany passengers to space on this unique adventure," said

Pierre Bérard, Global Marketing Director.

This project goes far beyond the bounds of the Maison. It not only allows the

wine to be revealed differently but ensures that champagne is part of the

future of space exploration with the advent of space tourism and the first

commercial suborbital flights. Beyond champagne, Maison Mumm has made a

considerable contribution of the behavior and the tasting of fizzy drinks in

space, opening up new horizons.

Dare, win and celebrate

Pushing the boundaries of possibility, daring, taking on challenges and looking

ahead are both what this innovation represents for Maison Mumm, and what has

always driven it - just like Usain Bolt, the Maison's C.E.O. (Chief

Entertainment Officer) since 2016. Usain Bolt was of course present in Reims,

alongside the Maison, for this momentous occasion. During the parabolic flight,

he discovered the pleasures of champagne in zero gravity, before returning to

Earth to celebrate, during a one of a kind party in the Mumm cellars.

     (Photo: https://mma.prnewswire.com/media/743674/Maison_Mumm.jpg )

     (Video:

https://www.multivu.com/players/uk/8400251-maison-mumm-new-zero-gravity-bottle-design/)

Source:  Maison Mumm  

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