東坡漬物が全世界で人気に

Sichuan Dongpo Chinese Paocai Industrial Technology Research Institute

東坡漬物が全世界で人気に

AsiaNet 76283 (2123)

【成都(中国)2018年11月14日新華社=共同通信JBN】第16回China Food Safety Annual Conference(中国食品安全性年次会議)と第10回China Pickles Food International Expo(中国漬物国際博覧会)が11月12日、中国四川省眉山市の東坡区で開催された。

歴史的研究によると、陶器の瓶に塩と水で野菜を漬け込んだ四川漬物(四川泡菜)が生まれたのは3000年前のことで、四川料理よりも長い歴史を持つ。

中国の伝統的な4大料理で典型的な中華料理である四川料理は春秋戦国時代における蜀を起源とし、2700年の歴史がある。

中華料理は世界の人々の食事としてますます人気を得ており、ほとんどの国で目にすることができ、とりわけ四川料理は最も人気を集めている。米国の人気テレビドラマ「ビッグバン★セオリー/ギークなボクらの恋愛法則」では、出演しているスターは赤い仏塔がプリントされた白の紙箱をいつも携えながら食事をしていた。その食べ物は四川料理を主に扱うファストフードのチェーン店のものだった。

四川の人々にとって漬物は3度の食事に必要な付け合わせ料理にとどまらず、調理の際の調味料としても重要である。クラシックな四川料理において、例えば細切り豚肉ニンニクソース掛けでは、漬物は不可欠な調味料である。

四川のほとんどの家庭には漬物を作る陶器の瓶があり、その漬物にはそれぞれの味と経験がある。しかし四川最高の漬物ということになれば、現地の人々は確実に東坡漬物(東坡泡菜)を試すよう勧めるだろう。

東坡漬物は中国の王朝に仕えた文学の巨人・蘇東坡にちなんで命名された。四川省眉山市(もともとは「眉州」として知られた)出身の蘇東坡は作家、書家であると同時に美食家でもあった。蘇東坡は漬物を好み、自分自身でも作った。彼はさまざまな場所で公職に就きながら、漬物を作る技術を地元から中国のほとんどの地に広めた。当地で作られた漬物は蘇東坡にちなんで東坡漬物と呼ばれた。

香り高くて歯応えがあり、完璧な味わいの東坡漬物は、味の良さだけでなくバラエティーに富んでいる。キャベツ、キュウリ、カブといった一般的な野菜のほか、リンゴ、モモといった果物や、肉さえも漬物作りに使用される。冷温加工が生素材の有効成分の減少を抑えるため東坡漬物は栄養価に富み低カロリーで、食欲を刺激して脾臓を正常化する働きがある。

いまや東坡漬物は四川の人々だけの食品ではない。米国、カナダ、日本、韓国といった100を超える国と地域に国際貿易で輸出され、四川で最重要の輸出産業になりつつある。

「お姉さん、私はとてもうれしい!思いがけないことに、地元のスーパーマーケットで、長い間食べていない東坡漬物を購入できるとは」。眉山市民のチュー・シチン氏は今年11月のある朝、米国カリフォルニア州の妹・チュー・シペイ氏からこのようなメッセージを受け取った。チュー・シチン氏は「それは良かった。これからは、私はあなたに漬物を送る必要がなくなるから」と答えた。

この「国際化」の背後には、東坡漬物の絶え間ないイノベーションがある。2013年10月31日、Sichuan Dongpo Chinese Paocai Industrial Technology Research Institute(四川省東坡中国泡菜産業技術研究インスティテュート)は安全でおいしい漬物の製法を研究する目的で「漬物用完全自動制御バイオリアクター」と「低塩連続発酵技術」といった画期的な技術をいち早く使用し、同インスティテュートは中国四川省眉山市東坡区に正式に設立されることになった。

現在、東坡漬物発祥の地である眉山市東坡区には60社以上の漬物調味料食品企業がある。うち36社は指定規模を上回っている。2017年に東坡区の漬物食品企業は160万2000トンの漬物用生素材を加工し、その生産額は157億6000万人民元である。これは中国の全市場シェアの3分の1、四川省のそれの2分の1を占めている。

東坡区Qingyuan Vegetable Cooperativeのウ・チシャン組合長は最近、漬物のおかげで華々しい人生の転換を成し遂げた。同氏は以前、レンガを運び、トラックを運転し、仕事のために故郷を離れていたが、自分に合った出世の道を見つけることはできなかった。2010年、東坡漬物産業が発展したことで同氏は古里に戻り、野菜を植える土地の契約を交わした。同氏は記者に、自分の野菜耕作地は3000畝以上に拡大したと話した。

ウ・チシャン組合長は耕作地の野菜をうれしそうに見ながら「私は漬物企業との買取契約に署名した。そして私が生態環境の品質を保証する限り、私は販売について心配しなくて済む」と述べた。東坡区の農業セクターは種の提供から技術研修、最終的な統合販売に至るまで、野菜耕作地の統合管理を実施しており、農民は大きな不安を感じなくて済むようになっている。この方式は一方で現地の収入レベルを向上させ、その一方で東坡漬物向け生野菜の信頼できる供給源を確保することになる。

漬物企業に配送されたのち、新鮮な野菜は最終的に漬物になる。それは洗浄、漬け込み、加工といった一連の手続きの後、調味された漬物になる。伝統的な漬物技術に基づいた現代的な食品エンジニアリング技術、機器・設備、味付け技術、放送・殺菌技術を使って生産・加工された野菜製品である。

さらに、眉山市東坡区は漬物産業を発展させる過程の中で「6つの唯一」を達成した。それは唯一の泡菜(漬物)としてのChina Paocai City(中国泡菜都市)、唯一のNational Paocai Quality Inspection Center(国家泡菜品質検査センター)、唯一のSichuan Dongpo Chinese Paocai Industrial Technology Research Institute(四川省東坡中国泡菜産業技術研究インスティテュート)、唯一のPaocai Museum(泡菜博物館)、漬物産業で唯一の4A旅行客アトラクション、商務部により認可・発行された唯一のChinese Paocai Industry Standard(中国泡菜工業規格)である。

ある冗談によると、野菜が塩辛く漬けられたとき、人はそれを塩漬けの漬物と呼び、酸っぱすぎるときには酸っぱい漬物と呼ぶ。現在、東坡漬物は先端の技術と加工処理により素晴らしくおいしい!塩辛すぎず、酸っぱすぎず、世界の食卓で最も人気になりつつある!

国際的な泡菜の企画の策定を先導するため、眉山市は現在、日本、韓国と協力している。まさに東坡漬物を世界のすべての国の食卓に乗せるのである。

ソース:Sichuan Dongpo Chinese Paocai Industrial Technology Research Institute

Dongpo Pickle is Becoming Popular All Over the World

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CHENGDU, China, Nov. 14, 2018 /Xinhua=KYODO JBN/--

On November 12, the 16th China Food Safety Annual Conference & the 10th China

Pickles Food International Expo kicked off in Dongpo District, Meishan City,

Sichuan Province, China.

According to the historical research, Sichuan pickle, the vegetable pickled

with salt, water and pottery jars, was born 3,000 years ago, having a longer

history than Sichuan cuisine.

Sichuan cuisine, one of China's traditional four major cuisines and the epitome

of Chinese cuisine, originated from Shu during the Spring and Autumn Period and

the Warring States Period, has had a history of 2700 years.

Chinese cuisine is increasingly popular with global diners and almost can be

seen in every country, among which Sichuan cuisine is the most popular. In the

popular American TV series The Big Bang Theory, the stars always carried a

paper box with a red pagoda printed on it while eating, the food in which came

from fast-food chain store mainly serving Sichuan cuisine.

For Sichuan people, pickle is not only a necessary side dish for every meal,

but also an important seasoning for cooking. As for many classic Sichuan

cuisines, for example, shredded pork with garlic sauce, pickle is an essential

seasoning.

Almost every family in Sichuan has a pottery jar for making pickles and has

their own taste and experience in making pickles, but when it comes to the best

pickle in Sichuan, the locals will definitely let you try Dongpo pickle.

Dongpo pickle is named after Su Dongpo, a household literary giant in China. Su

Dongpo, from Meishan City (originally known as Meizhou), Sichuan Province, was

not only a writer and calligrapher, but also a gourmet. Su Dongpo liked pickle

and also made it by himself. He spread the skill of making pickle in his

hometown throughout most of China while taking official positions in various

places. The pickle made here was called Dongpo pickle in memory of Su Dongpo.

Dongpo pickle, fragrant, crispy and perfect in taste, not only tastes good, but

also has wide varieties. Common vegetables such as cabbage, cucumber and

turnip, fruits such as apple and peach and even meat can also be used for

making pickles. The beneficial ingredients of the raw materials lose less due

to the cold processing, so Dongpo pickle is rich in nutrition and low in

calories, with the function of stimulating appetites and tonifying spleen.

Today, Dongpo pickle is no longer the food only for Sichuan people. It has been

exported to more than 100 countries and regions such as the United States,

Canada, Japan and South Korea in the global trade, becoming the most important

export industry of Sichuan.

"Elder sister, I'm so happy! I unexpectedly bought the pickle from our hometown

in the supermarket. I haven't eaten it for a long time!" One morning in

November this year, Meishan citizen Zhu Siqin suddenly received a message from

her sister Zhu Sipei from California, the US. "Good thing, and I don't need to

send you pickles in the future." Zhu Siqin replied.

Behind the "internationalization" is the continuous innovation of Dongpo

pickle. On October 31, 2013, Sichuan Dongpo Chinese Paocai Industrial

Technology Research Institute, pioneered the use of the black technology such

as "full automatic control bioreactor for pickle" and "low salt continuous

fermentation technology" to study how to make safe and delicious pickle, was

formally established in Dongpo District, Meishan City, Sichuan Province, China.

Today, there are over 60 pickle condiment food enterprises in Dongpo District

of Meishan City, where Dongpo pickle originated. Among them, 36 are above

designated scale. In 2017, the pickle food enterprises in this district

finished the processing of 1.602 million tons of pickle raw materials, with an

output value of RMB 15.76 billion, accounting for one-third of China's total

market share and one-half of Sichuan Province's.

In recent years, Wu Zhixiang, President of Qingyuan Vegetable Cooperative in

Dongpo District, has achieved a magnificent turn in life due to pickles. He

once moved bricks, drove trucks and migrated out of his hometown to work, but

he never found a development road suiting himself. In 2010, with the

development of Dongpo pickle industry, he returned home to contract land to

plant vegetables. He told reporters that his vegetable base had been expanded

to more than 3000 mu.

"I have signed an acquisition contract with pickle enterprises and as long as I

guarantee the ecological quality, I don't have to worry about the sales." Wu

Zhixiang said, looking happily at the vegetables in his field. The agricultural

sector in Dongpo District implements unified management on vegetable bases,

from providing seeds to technical training to final unified sales, and farmers

need not to worry too much. This mode, on the one hand, improves local income

level and, on the other hand, ensures a reliable raw material source for Dongpo

pickles.

After being sent to pickle enterprises, fresh vegetables become the finished

pickle, i.e., seasoning pickle, after a series of procedures such as washing,

pickling and processing. This is the vegetable product produced and processed

using modern food engineering technology, equipment and facilities, seasoning

technology and packaging and sterilization technology on the basis of the

traditional pickle production technology.

Moreover, Dongpo District of Meishan City has also achieved China's "six onlys"

in the process of developing pickle industry: the only paocai (pickle) city --

China Paocai City, the only National Paocai Quality Inspection Center, the only

Sichuan Dongpo Chinese Paocai Industrial Technology Research Institute, the

only Paocai Museum, the only 4A tourist attraction in pickle industry and the

only Chinese Paocai Industry Standard approved and issued by the Ministry of

Commerce.

Some joked that when the vegetables were pickled salty, people used to call

them salted pickle and sour pickle when they were too sour. Dongpo pickle now

tastes great relying on advanced technology and processing! Neither too salty

nor too sour, it is becoming the most popular with global diners!

Meishan City is now cooperating with Japan and South Korea to guide the

development of international paocai standard, truly putting Dongpo pickle on

the table of all countries in the world.

Source: Sichuan Dongpo Chinese Paocai Industrial Technology Research Institute

  

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