Belgian Meat Office:アフリカ豚コレラ:ベルギーがウイルス感染から豚肉を守り抜いた方法

VLAM/Belgian Meat Office

Belgian Meat Office:アフリカ豚コレラ:ベルギーがウイルス感染から豚肉を守り抜いた方法

AsiaNet 79597

【ブリュッセル2019年7月10日PR Newswire】

ベルギーは、アフリカ豚コレラ(ASF)の発生に適切に対処しています。それがEUのASF専門家の結論です。ベルギーは、家畜豚や飼育されているイノシシをASFの感染からうまく守っています。そのおかげで、全ての豚の食肉はウイルスフリーであり、消費および輸出に適しています。ベルギー産豚肉の貿易はEUで無制限に行うことができます。

ベルギーがとったアプローチをここで簡単にご紹介しましょう。

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2018年9月13日、ベルギーの町Etalleで、アフリカ豚コレラ(ASF)ウイルスが二頭のイノシシに発見されました。家畜豚がほとんど飼育されていない地域です。FASFC(ベルギー連邦フードチェーン安全庁)がEU委員会やEU大臣と相談した上で「発症域」を設定しました。感染を防ぐため、2018年9月27日から10月3日の間に、この区域内の少数の家畜豚が予防的に殺処分されました。これらの豚肉は、食物連鎖には入らず、飼料産業にも使用されませんでした。

ベルギーにおける豚コレラの予防対策および監視

- 登録

全ての養豚場は、ベルギー連邦フードチェーン安全庁(FASFC、関係当局)に登録しなければいけません。また全ての豚を識別し、豚の入出場を記録した帳簿を持たなければいけません。全ての養豚場は、SANITELという全国中央データベースに登録されています。現在、ベルギーには620万頭の豚がおよそ7,200の農場で飼育されています。豚集団の94%は、フランダース地域に位置しています。

FASFCの検査官が、登録、施設、衛生条件を確認します。

- 予防

全国レベルで、家畜豚の集団感染を防ぐ包括的な予防計画が制定されています。養豚場における物理的なバリア、豚の集合禁止、入場制限や厳格なバイオセキュリティーの適用に加え、残飯やキッチンの生ごみを餌に使うことの禁止、豚を搬送する車両の清掃、消毒などがそれに含まれています。

- 啓蒙活動

この問題に関する過去の取り組みに加え、FASFCと地方自治体が力を合わせて全国のASFタスクフォースを作り、大規模の意識向上キャンペーンを企画しました。

- 検査

養豚場は最低年に3回3か月以上の間隔で必ず家畜獣医師を呼び、農場の豚の定期臨床検査を受けなければなりません。獣医師は通知すべき病気の症状を確認し、経営者との面談を行います。

- 分析

2018年9月にASFが野生動物に発見されて以来、養豚場の経営者は豚または豚の死骸に病気の兆候の疑いがある場合は、すぐに家畜獣医師を呼ぶ義務があります。獣医師は24時間以内に農場で飼育されている全ての豚を診察しなければなりません。ASFの可能性が除外されても、獣医師はFASFCの指示通りにASFを含む鑑別診断の目的で3つの血液検体を採取しなければなりません。2018年9月13日から2019年4月2日まで、938の農場で4,081頭の豚の検体が採取されました。分析結果は全て陰性でした。

- 検疫

豚を農場に導入する際、群れに加える前に、4週間の検疫期間が設けられています。

隣国との協力活動

発症域は、ベルギーの隣国であるフランス、ドイツ、オランダの近くにあります。病気の流行を防ぐために、4か国が次の協力活動を行っています。

- 情報の永続的な協議、協力、交換

- 調和的で一貫した国境を越えた対策

- 官民共同の取り組み:連邦政府、地方政府、民間企業

結果:家畜豚に発生なし

2019年2月17日に、ベルギー当局は次の結果を発表しました。

- 1,539頭のイノシシは、全て発症域内で死骸が発見され、または殺処分されました。

- 3,450の分析が、監視が強化されたゾーンの家畜豚で実施されましたが、陽性の結果は一切ありませんでした。

- 発生が始まってから、家畜豚は一頭も感染しませんでした。

継続的な取り組み

現在に至るまで、全ての関係者(養豚場、獣医師、当局)は警戒を怠らずバイオセキュリティー を保障し続けています。

養豚場:

- 受動的監視の強化を維持しています。

野生イノシシ:

- 死骸の集中的な捜索および処分

- 野生イノシシ集団の継続的な殺処分

- 複数のフェンスネットワークの設置(フランスの国土を含む)

結論:「完全な透明度が肝心」

FASFCの主任獣医官ジャンフランソワ・ヘイマンス氏は、次の結論を述べました。「ベルギーは、状況に関する日々の情報共有や多国籍の野生生物専門家による技術会議など、隣国との連携を一層緊密にしました。ベルギー、ヨーロッパ、そして全世界におけるASFの管理を行うため、またベルギーとその商事的パートナーや他のパートナー間の信頼を保障するために、幅広い国内の協力活動に加え、隣国、その他のEU加盟国、EU域外の様々な国に対する完全な透明性が必要不可欠だと確信しています。そのため、FASFCはこれからも、状況についての情報や、様々なコミュニケーションプラットフォームによって講じられた対策についての情報を提供し続けたいと思います。」

プレスの連絡先

ヨ―リス・クネン(Joris Coenen)、ベルギー食肉事務所のマーケティング&コミュニケーションオフィサー

電話:+32 476 945 486

ベルギー食肉事務所について

ベルギー食肉事務所は、豚肉と牛肉の輸出活動を調整しています。食肉の輸出機関は2003年にVLAM(フランダース農産物販売協会)の傘下に設立されました。

詳細情報

www.europeanpork.eu

(日本語リリース:クライアント提供)

Belgian Meat Office: African Swine Fever: How Belgium Successfully Keeps Its Pork Virus-Free

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BRUSSELS, July 10, 2019, /PRNewswire-AsiaNet/--

    Belgium deals well with the outbreak of African swine fever (ASF) in September 2018.

That is the conclusion of European ASF experts. Belgium succeeds in keeping domestic pigs

and captive wild pigs free of ASF contamination—thus keeping all its pork virus-free and suitable

for consumption and export. Therefore, trade of Belgian pork is free in the European Union.

    A sketch of Belgium's approach.

    On 13 September 2018, the African swine fever (ASF) virus was confirmed in

two wild boars in the Belgian municipality Etalle—in a region where only very

few domestic pigs are kept. The FASFC (Belgium's Federal Agency for the Safety

of the Food Chain) demarcated an "infected zone", in consultation with the

European Commission and ministers. To avoid contamination, the few domestic

pigs in this zone were preventively eradicated between 27 September and 3 October 2018.

The products of these pigs did not enter the food chain and was not used in the feed industry.

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    https://mma.prnewswire.com/media/944821/Infected_zone_Belgium.jpg

    Swine fever prevention and surveillance in Belgium

    - Registration

    All pig farms must be registered with the Federal Agency for the Safety of

the Food Chain (FASFC, the competent authority). All pigs must be identified,

and a register of animal entries and exits must be held. All pig farms are registered

in a central national database: SANITEL. Belgium currently has 6.2 million pigs distributed

over approx. 7,200 pig farms. 94% of the pigs herd is located in the Flanders Region.

    FASFC officers check the registration, infrastructure and hygiene obligations.

    - Prevention

    At national level, a complete prevention plan is set up to avoid the

spillover of the disease to the domestic pig herd. This involves physical

barriers, prohibition of assemblies of pigs, access restrictions and

application of strict biosecurity on farms, prohibition of feeding pigs with

swill or kitchen waste (even occasionally), cleaning and disinfection of

vehicles that transport pigs.

    - Awareness

    In addition to the actions already taken on this issue in the past, a major

awareness campaign was devised by the FASFC and the Regional Authorities,

together combined in a National ASF taskforce.

    - Examination

    Routinely and at all times, pig farmers must call in the farm veterinarian

three times a year at a minimum interval of 3 months to conduct a clinical

examination of the pigs on the holding. The veterinarian will use this opportunity to

check for any symptoms of notifiable diseases and question the manager on this issue.

    - Analyses

    Since ASF is found in the wild in September 2018, pig farm managers must

immediately call in the farm veterinarian when they observe signs of disease in

pigs or dead pigs. The veterinarian must examine all the pigs on the holding

within 24 hours. Even if ASF can be ruled out, the veterinarian must comply

with FASFC instructions and take 3 blood samples for differential diagnosis

purposes, among them an ASF test. From 13 September 2018 to 2 April 2019, blood

samples were taken from 4,081 pigs on 938 farms. All analyses were compliant (negative).

    - Quarantine

    When pigs are introduced into a farm, they undergo a 4-week quarantine

period before being allowed to mingle with the herd.

Collaboration With Neighboring Countries

    The infected zone is close to Belgium's neighboring countries France,

Germany and The Netherlands. In order to prevent the disease to spread, the

four countries joined forces through:

    - Permanent concertation, collaboration and exchange of information

    - Harmonized and coherent transboundary measures

    - Cross-level cooperation: Governmental, Local, Firms

    - Result: No Outbreaks In Domestic Swine

    On 17 February 2019 Belgian authorities announced the following results:

    1,539 wild boars were found dead or were eradicated, all of them in the infected zone.

    3,450 analyses were carried out on domestic pigs in the zone with reinforced observation;

none of them were positive.

    During the entire outbreak, no domestic pigs were infected.

    Ongoing Efforts

    Even up to today, all stakeholders (farmers, veterinarians, authorities)

stay alert to insure biosecurity.

    In pig holdings:

    - Enhanced passive surveillance is maintained.

    For wild boars:

    - Intensive search and removal of carcasses.

    - Ongoing eradication of the wild boar population.

    - Different fence networks put in place (also on French territory).

    - Conclusion: "Total Transparency Is Essential"

    Jean-François Heymans, Chief Veterinary Officer of the FASFC, concludes:

"Belgium has initiated a closer collaboration with the neighboring countries

such as daily communication about the situation and technical meetings between

wildlife experts of different countries. In addition to the broad, national

collaboration, we believe that a total transparency towards our neighboring

countries, other EU Member States and Non-EU Members States is essential for

the management of ASF in Belgium, Europe and worldwide and to ensure the

necessary trust between Belgium and its commercial and other partners.

Therefore, the FASFC continues to inform about the situation and the measures

taken trough different platforms of communication."

    About Belgian Meat Office

    Belgian Meat Office coordinates pork and beef export activities. The meat

export agency was founded in 2003 under the Flemish Centre for Agricultural and

Fisheries Marketing (VLAM) umbrella.

    More Info

    www.europeanpork.eu

    Press Contact

    Joris Coenen,

    Marketing & Communication Officer Belgian Meat Office

    0032-476-945-486

SOURCE: VLAM/Belgian Meat Office

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