「ル ヴェール エ ラシエット」 コレクションに新刊が登場

ドメーヌ クラレンス・ディロン

AsiaNet 80879

「ル ヴェール エ ラシエット」 コレクションに新刊が登場

クリストフ・ペレ - ル・クラレンス

2019年10月2日に刊行されるこの一冊で、ミシュランガイド二つ星のシェフによる巧緻な料理の世界を堪能してください。

【パリ2019年10月3日PR Newswire】

2015年にルクセンブルク大公国のロベール殿下が、「黄金の三角」と呼ばれるパリのラグジュアリーなカルチエにある自邸で、シェフ クリストフ・ペレの料理を提供するという大胆な賭けに出ました。シェフの料理はガストロノミー界を瞬時に魅了し、『ル・クラレンス』レストランは、公式オープンわずか1年にしてミシュランガイドで二つ星を獲得しました。

シャンゼリゼ通り間近のル・クラレンスは、ファミリー企業「ドメーヌ クラレンス・ディロン」のパリ本社内に置かれています。この栄えある企業はボルドーワインの3つの著名ドメーヌであるシャトー オーブリオン、シャトー ラ・ミッション、シャトー カンテュスを所有しています。  過去20年間のあいだに、すぐれたワインの販売を行う「クラレンス・ディロン ワインズ」、リテールビジネスを手がける「ラ・カーヴ・ドゥ・シャトー」もディロンファミリーのポートフォリオに加わりました。そして2005年、このワインを扱うクラレンスファミリーが、さらなる至宝を導入します。

ロベール殿下自身の言によれば、「レストランのプランは、シャトー オーブリオンの雰囲気を光の街パリのさなかにクリエイトすることにありました」。まったく伝統的な空気のなかで現代的な自由さをもった料理をサーブするというアイデアは、突飛に映ったかもしれません。シェフ クリストフ・ペレの料理は、ルクセンブルク大公国のロベール殿下をたちまちに魅了しました。殿下によれば、その料理は「手堅い基礎をみっちりと学び、伝統的なフランス料理を巧みに操ることができる者のみに許された反抗精神にあふれて」います。自然な成り行きとして、ロベール殿下はクリストフ・ペレに「ル・クラレンス」の采配を任せます。

インスピレーションと情熱にあふれ、独自のエスプリを持った料理

ル・クラレンスは驚きにあふれた卓越の料理だけではなく、ほぼフランス産の最高級ワインと蒸留酒のみで構成された、世界に誇るベストワインリストを有します。この新しいロケーションで、ガストロノミーとワインを通じてフランス流のたしなみである「アール・ド・ヴィーヴル」が称揚され、新たな地平が切り開かれます。  

メゾンのエスプリを伝えるにあたって、感覚に鋭くエピキュリアンを解する経験豊かなプロが要されました。  こうして指名された増井千尋が、謙虚さを忘れないクリストフ・ペレの才が発揮された料理を解説します。「感覚を刺激するシェフの自発性、インスピレーション、コンポジションが味わう者を魅惑します。

クリストフ・ペレの料理には表面的なものがなく、つねに率直で純粋。無駄な装飾がそぎ落とされた永遠の料理です。彼は、その想像力と引力において他者から一線を画しています。あらゆる料理がストレートに表現されるとともに、ディティールへの配慮が際立ってます。見かけ倒しの一切ない料理が、味覚に対する先入観を一掃します。視覚、嗅覚、味覚を楽しませるコンポジションのひとつひとつに、抑制、純粋さ、神がかった要素が感じられます」。増井千尋は、アロマを感じ取り、思いを込めて材料に触れ、テクスチャーを解剖していきます。著者の描写を通じて、読者自身が実際に味わっているかのような体験へといざなわれます。クリストフ・ペレのレシピ本には70のレシピが収められています。そのなかの20近くのレシピは、シェフとの会話ややりとりで構成されています。著者の導きで、読者がクリストフ・ペレのインスピレーションの旅へと赴きます。料理の数々が生み出されるさま、届けられたテーブルで風味の頂点を極めるさまを追体験することができるでしょう。クリエイティブでナラティブなこのレシピクロニクルは、旅行記になぞらえられます。

そしてリチャード・ホートンが手がけた高精度で暗示的な写真の数々が、本著のほかにはない散文的な手法を巧みに称揚します。写真家の作品には、ル・クラレンスで晩餐を享受した人のみが知るセンシュアルでヘドニストな側面が余すところなく反映されています。

著者について

クリストフ・ペレ 「ル・クラレンス」シェフ、レシピ著者

パリで人気を博するペレの小レストラン「ラ・ビガラード」のエンタランスには、すでにミシュランガイドの二つ星が輝いていました。パリ8区のフランクリン・ルーズベルト通り31番地にオープンした「ル・クラレンス」は、レジデントシェフとして迎えられたクリストフ・ペレによって、またたく間に二つ星を獲得しています。ペレは、ル・クラレンス近隣に位置する名だたるレストランでシェフを務めた経験から、この界隈を知り尽くしていました。そのなかには、ルドワイヤン、ラセール、ピエール・ガニェール、ル・ブリストル、ル・ロワイヤル・モンソーの名が挙げられます。その謙虚な性格から、偉大な才能にもかかわらずスポットライトの光を免れてきた彼も、今や世界中でその名を知られるようになりました。本著作によって、その才能に彩られたレシピがはじめて公にされます。フランス国内外のガストロノミー界で待ち望まれた一冊がようやく実現されました。Atabula.comが選出する「パリのベストレストラン」ランキングにおいて、ル・クラレンスは見事に第一位を獲得しています。また、栄えある「ラ・リスト」にもいち早く姿を現しました。2019年2月には、「ワールドレストランアワーズ」における「インターナショナル オスカー オブ ワイン」を獲得しています。

増井千尋 著者

4歳の時にジャーナリストの両親について日本を離れ、ニューヨーク、ロンドン、次いでパリへと移り住み、パリにおいて哲学を修めます。各国を回った経験から、世界の料理に関する非常に豊かな知識を有します。3か国語を操って国際的なプレスや出版界に向けた記事を実現し、なかでも一流シェフのクリエイションを好んで手がけています。主な著作には、「アントン - ル・プレ・カトラン」(2008)、「エリック・ブリファール - ル・サンク」(2012)、「浜田統之」(2014) いずれもグレナ社刊のほか、ル・シェーヌ社から「アストランス」(2012)、「ケイ」(2014)、「ソラ」(2015)を刊行し、リチャード・ホートンとコラボレートしています。

リチャード・ホートン 写真家

アイルランド出身のリチャード・ホートンは、現在ロンドンを拠点としています。14歳の時にはじめて「ジ アーキテクチュラル レビュー」を出版し、そのマルチな才能から、音楽界(ポール・マッカートニー、ルチアーノ・パヴァロッティ、ダニエル・バレンボイム、デヴィッド・ボウイなど)、舞踏&演劇(ボリショイバレエ、英国ロイヤルバレエ、マイケル・クラーク、ジェームス・ティエレなど)から、トラベル、ファッション界まで幅広いジャンルに関わっています。過去20年にわたって、増井千尋とのコラボレーションにおいて多くのガストロノミー作品を実現してきました。

                       *****

クリストフ・ペレ - ル・クラレンス

「ル ヴェール エ ラシエット」 コレクション

320ページ

サイズ:22 x 32 cm

ハードカバー

フランス小売価格:60ユーロ

書籍の取り扱い:

https://www.amazon.fr/Christophe-Pel%C3%A9-Clarence-version-GB/dp/2344037144

https://www.parislibrairies.fr/livre/9782344037140-christophe-pele-le-clarence-the-cookbook-christophe-pele-chihiro-masui-richard-haughton/

Photo - https://mma.prnewswire.com/media/1004991/Christophe_Pele_Le_Clarence_recette_1.jpg

Photo - https://mma.prnewswire.com/media/1004992/Christophe_Pele_Le_Clarence_recette_2.jpg

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Photo - https://mma.prnewswire.com/media/1004994/Couverture_livre_Christophe_Pele_Le_Clarence.jpg

Photo - https://mma.prnewswire.com/media/1005022/Livre_Christophe_Pele_2.jpg

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/801388/Le_Clarence_Logo.jpg

(日本語リリース:クライアント提供)

New In The Collection Le Verre Et L'Assiette: Christophe Pele – Le Clarence

PR80879

PARIS, Oct. 3, 2019 /PRNewswire=KYODO JBN/ --

Take a deep dive into the ingenious cuisine of this twice Michelin-starred Chef

with this fine book which is due to be published on October 2nd 2019

In 2015, HRH Prince Robert of Luxembourg made a daring bet by presenting the

cuisine of chef Christophe Pele in a private mansion located in the luxurious

heart of the "golden triangle" in Paris. The chef's approach instantly dazzled

the world of gastronomy and Le Clarence was awarded two Michelin stars only one

year after the restaurant's official opening.

A stone's throw from the Champs-Elysees, Le Clarence is set in the Parisian

seat of the family company Domaine Clarence Dillon. This illustrious entity is

also the proprietor of three prestigious Bordeaux wine estates: Chateau

Haut-Brion, Chateau La Mission Haut-Brion and Château Quintus. Over the last

two decades a fine wine merchant, Clarence Dillon Wines and a retail business,

La Cave du Château were also added to its portfolio by the Dillon family. In

2005, the Clarendelle family of wines introduced a further jewel in the crown.

"My plan was to create an environment similar to that of Chateau Haut-Brion

right in the heart of the City of Lights", explains Prince Robert of

Luxembourg. It may seem incongruous to some presenting such a free and modern

cuisine in this most classic of settings. The creations of chef Christophe Pele

immediately won over Prince Robert of Luxembourg, who identified the Chef as "…

kind of a rebel, who has acquired a very solid foundation and a deft command of

traditional French cuisine". And so, Prince Robert invited Christophe Pelé to

take the helm at Le Clarence.

A Cuisine that is inspired, passionate and dissident

Le Clarence offers not only one of the world's most surprising and exceptional

cuisines, but also boasts one of the world's best wine list almost exclusively

devoted to France's finest wines and spirits. This new establishment celebrates

the French "Art de Vivre" in gastronomy and wine and elevates this to a whole

new level.  

It was necessary to call on the sensitivity and references of a true

professional and seasoned epicurean, Mrs Chihiro Masui. Chihiro explains and

expresses the discrete genius of Christophe Pele's cuisine - his spontaneity,

his inspiration, his compositions that stimulate the intellect and leave one

spellbound.

"Never superficial, always honest, Christophe Pele's cuisine is pure, timeless

and without frills. His imagination and powers of seduction set him apart from

all other", writes Chihiro Masui before going on to state: "Every dish, is both

straightforward and yet remarkable in its precision. Without artifice, they cut

right through and challenge any of our preconceived ideas about taste. Every

composition, to the eye, nose and palate, display a purity, a restraint and

something of the divine…" Chihiro Masui breathes in aromas, caresses

ingredients and dissects textures to a point where the reader can actually

taste what she is describing. Christophe Pele's recipe book contains some 70

recipes, around 20 of which take the form of a dialogue and exchange with the

Chef. Chihiro guides the reader to accompany the Chef on the journey of

inspiration that allowed each dish to be born and reach the table where the

flavours can reach their apex. His creative narrated recipe chronicles, come to

resemble travel logs.

Richard Haughton's highly defined and suggestive photography perfectly

complement and underline the exceptional prose of this book. His work aims to

reflect the sensual and hedonistic experience that overwhelms anyone who has

had the pleasure of dining at Le Clarence.

About the authors

Christophe Pele, chef at Le Clarence, author of the recipes

Two Michelin stars already adorned the entrance of his hugely popular small

Parisian restaurant, La Bigarrade. Almost immediately after its opening, Le

Clarence, situated at 31 Avenue Franklin Roosevelt in the 8th district of

Paris, earned its two Michelin stars with Christophe Pele as its resident chef.

He knows this district well, having worked in the neighbourhood's finest

establishments: Ledoyen, Lasserre, Pierre Gagnaire, Le Bristol and Le Royal

Monceau. His naturally reserved disposition has kept him protected from the

glare of the spotlight, despite his exceptional talent, that is now recognised

worldwide. It is through this book that he makes his genius and recipes public

for the first time. This is a long-awaited event for the French and

international gastronomic scenes. In the ranking of the best restaurants in

Paris drawn up by Atabula.com, Le Clarence won first place. The restaurant was

rapidly featured on the prestigious La Liste. In February 2019, Le Clarence won

its category in the international Oscars of wine, the World Restaurant Awards.

Chihiro Masui, author of the book

Chihiro Masui left Japan at the age of four with her journalist parents who

settled in New York, London and finally Paris, where Masui studied philosophy.

On her travels she gained extensive knowledge of the world's cuisines. She

writes in three languages, for the international press and publishing, with a

preference for the creations of great chefs. Several of her books have become

benchmarks: Anton – Le Pré Catelan (2008), Éric Briffard – Le Cinq (2012),

Noriyuki Hamada (2014), all published by Glénat, and also Astrance (2012), Kei

(2014) and Sola (2015) published by Le Chêne, again in conjunction with Richard

Haughton for the photographs.

Richard Haughton, photographer

Irish photographer Richard Haughton lives in London. He was first published at

the age of 14 in The Architectural Review. His range of talents is wide and

eclectic, from photography of the music world (Paul McCartney, Luciano

Pavarotti, Daniel Barenboim, David Bowie and others), extending to dance and

theatre (Bolshoi Ballet, English National Ballet, Michael Clark, James Thierree

and others) to the travel and fashion worlds. He has worked with Chihiro Masui

on a large number of gastronomic projects over some 20 years.

Christophe Pele – Le Clarence

Collection Le Verre et l'Assiette

320 pages.

Size: 22 x 32 cm

Hardback.

Recommended retail price in France: 60 euros

Available on sale:

https://www.amazon.fr/Christophe-Pel%C3%A9-Clarence-version-GB/dp/2344037144

https://www.parislibrairies.fr/livre/9782344037140-christophe-pele-le-clarence-the-cookbook-christophe-pele-chihiro-masui-richard-haughton/

Photo -

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Source: Domaine Clarence Dillon

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