◎若い水専門家の水・食料安全ビジョンを発表
◎若い水専門家の水・食料安全ビジョンを発表
AsiaNet 50494
共同JBN 1116 (2012.9.3)
◎若い水専門家の水・食料安全ビジョンを発表
【ストックホルム2012年8月31日】2012年ストックホルム世界水週間は31日、水と食料の安全保障を2050年までに達成するために現在設定しなければならない優先事項に関する若い水科学者、専門家の見通しをまとめた「ビジョン」を発表して閉幕した。
ストックホルム世界水週間は地球の最も緊急な水関連の問題を話し合う有力な年次会議である。今年は「水と食料の安全保障」というテーマの下で2500人の参加者が集まった。若者のビジョンは若い専門家のグループが世界水会議に出席した同業者にインタビューし、会議を遠くからフォローした人々の意見をソーシャルメディアを通じて集めて、作成したものである。
「若い専門家のビジョン(Young Professionals’ Vision)」に担当したこのチームは、現在の食料、水、エネルギー問題にどのように対処するかについての見解、示唆、意見を集め、水週間中に約100回の会合に出席した。
以下はそのチームのまとめである。
2050年の世界はどのようなものか。
*われわれは改善された上下水道、安全な水、食料健康福利への平等なアクセスを持っている。
*われわれは健全な生態系を持っている。
*経済界や政府のような伝統的な利害関係者だけでなく女性、若者、先住民などの軽視されているグループも含めた意思決定に包含性がある。
*われわれは現在より先を見る。
*われわれは食料と水の価値を識別する情報に通じ、知識を持ち、能動的な市民であり、あなた方は資源を賢明に利用する。
*透明性と説明責任がある。
*われわれにはすべての利害関係者による信頼に基づいた協力、相互依存性を認める協力がある。
しかしわれわれが生きている世界にはなお次のような問題がある。
*26億人は改善された上水道がない。
*約8億人は安全な飲料水がない。
*10億人は空腹のままベッドにつく。
*30億人は栄養不足である。
*生態系サービスの60%は悪化している。
*10億人が肥満状態である。
*生産された食料の30-50%が浪費されている。
そこに至る道筋は次のような手段によって進めるべきである。
*農業への持続可能な投資。
*より資源効率のよい食事法の採用。
*持続可能な増産の実行。
*食料浪費の削減。
*意欲を刺激するメカニズム、政策結合、機構設計と強化を含む条件の可能化推進。
*順応性があること。
*水、エネルギー、食料間のつながりへの理解。
*開発プロジェクトを見通すビジネスモデルの採用。
*資源の回復、再利用の開発。
*コミュニティーへの権限付与。
*よりフェアな取引市場の推進。
*誤りならびに成功から学ぶこと。
ウェブサイトhttp://www.watermedia.orgを参照。
ソース:Stockholm International Water Institute
World Water Week Closes With Vision for a Water and Food Secure Future
PR50494
STOCKHOLM, Aug. 31 /PRN=KYODO JBN/ --
The 2012 World Water Week in Stockholm closed today with a "vision"
capturing the perspective of the young water scientists and professionals on
the priorities that must be set now in order to achieve water and food security
by 2050.
The World Water Week in Stockholm is the leading annual meeting place for
the planet's most urgent water-related issues. This year, 2500 participants
convened under the theme "Water and Food Security". The youth vision was
developed by a group of young professionals who have been interviewing their
peers attending the World Water Week, and through gathering input on social
media from those following the conference remotely.
The team responsible for the Young Professionals' Vision collected views,
suggestions and opinions on how to address current food, water and energy
challenges and attended over 100 sessions during the Week.
This is what they had to say:
The world in 2050 is one where:
- We have equal access to improved sanitation, safe water, food and health
and well-being.
- We have healthy ecosystems.
- There is inclusivity in decision-making by both traditional stakeholders
such as business and government, but also by neglected groups such as
women, youth and indigenous peoples.
- We look beyond the present.
- We have informed, aware and proactive citizens who know the value of |
food and water and you use resources wisely.
- There is transparency and accountability.
- We have cooperation that is built on trust by all stakeholders, and one
that acknowledges interdependencies.
However we still live in a world where:
- 2.6 billion people lack improved sanitation
- Roughly 800 million people lack safe drinking water
- One billion people go to bed hungry
- 3 billion people are undernourished
- 60% of ecosystem services are deteriorating
- One billion people are obese
- Between 30 - 50% food produced is wasted
The journey to get there should be driven by:
- Increasing sustainable investments in agriculture
- Embracing a more resource efficient diet
- Implementing sustainable intensification
- Wasting less food
- Promoting enabling conditions that include incentive mechanisms, policy
cohesion and institutional design and strengthening
- Being adaptable
- Understanding the link between water, energy and food
- Adopting business model perspectives in development projects
- Developing resource recovery and re-use
- Empowering communities
- Boosting fairer trade markets
- Learning from our mistakes as well as our successes
Visit http://www.watermedia.org
Source: Stockholm International Water Institute
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