サカパの短編で独創的なシェフ5人が厨房脱出法-時間がひらめきをもたらす-を説く
サカパの短編で独創的なシェフ5人が厨房脱出法-時間がひらめきをもたらす-を説く
AsiaNet 68094 (0509)
【ロンドン2017年4月5日PR Newswire=共同通信JBN】
*サカパ(Zacapa)ラムの新ドキュメンタリー・シリーズ「The Art of Slow」は、時間をとってリコネクトすることが最先端の調理法を成功させる最善策と突き止めた
プロの厨房といえば、うなりを上げるグリル、シェフが命じる怒鳴り声、立ち上る煙を思い浮かべるだろう。そこが地上で最も多忙な環境の1つと広く認められているのも無理はない。料理創造の最先端を行くシェフたちはこれら厨房の騒音の真っただ中で、どのようにインスピレーションを得ているのか?
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世界をリードする超高級ラム、サカパが制作した最新ドキュメンタリー短編シリーズ「The Art of Slow」は、まさにこの点を解明することを目指して、創造的調理法の限界を押し広げるシェフたちの物語を探っていく。
最近、2016年中南米ベストレストラン50の最優秀女性シェフに選ばれたカミラ・サイドラーさんは、ボリビアの受賞歴あるレストラン、Gustu(オーナーはNomaのクラウス・メイヤー共同創業者)を休んでイタリア、スペイン、米国、メキシコを回り、調理業界を再定義する一流シェフ4人と時間を過ごしてインスピレーションを受けた。
カミラさんは食材と技術をひとまず置いて、料理破壊者をほかのシェフから際立たせているものを理解するため厨房の先を考察してみた。彼女はシェフそれぞれと1杯のサカパを味わいながら、彼らを刺激するもの、その創造的プロセス、周囲とリコネクトして「なるほど!」と思った瞬間を追求した。
カミラさんが会ったのは以下の4人。
*ディエゴ・ゲレロ氏(スペイン・マドリード):マドリードにあるミシュラン2つ星を獲得したDSTAgEのシェフ
*ギレルモ・ゴンザレス・ベリスタイン氏(メキシコ):モンテレイのPangeaのシェフで、2016年中南米ベストレストラン50のシェフ選定賞を獲得
*ディエゴ・ロッシ氏(イタリア):ミラノのミシュラン・ビブグルマンに選定されたTrippaの料理長。クーネオにあるミシュラン1つ星のAnticheContradeで働いたことがある
*シーザー・サパタ氏(米国):マイアミのPhuc Yea!シェフ。以前はThe Federalにいた
彼らは世界各地にいるが、全員が食材に対する情熱を共有し、楽しい美食体験によって常連を喜ばせ、サカパの言う「The Art of Slow」を受け入れている。それは、最高のものは急いではならないことを認識する哲学である。リコネクト休暇を奨励し、インスピレーションを求めて釣りに出かけ、革新的アイデアのために食材を探し回り、その途中で見つかるインスピレーションをたたえるものである。
カミラさんは、各シェフが長いシフトを終えて厨房を離れ、さまざまな活動によってプレッシャーを緩和し再発見する時間をとっていることに気付いた。シーザー氏はサイクリング、ディエゴ氏は地元イタリアの田園に癒しを見いだし、ギレルモ氏は山に向かい、ディエゴ・ゲレロ氏は音楽でリラックスする。
ディエゴ・ゲレロ氏は「いつも料理していたら、それ以外のものは見えない。心は閉ざされ、自分を刺激する外部からの影響もない。ディスコネクトするために、厨房を離れることがとても重要であると学んだ。そうすればまた厨房に戻れる。2、3年前、この哲学を極限まで突き詰めて、2007年に初めてミシュランの星を獲得した。しかし、さらに良くするにはレストランから離れ、インスピレーションを求めてゼロからやり直す必要があると分かっていた。われわれはDSTAgEを開店し、2年後に別の2つ星を手に入れた」ともらした。
カミラさんは「自分の時間をとるのはとても大切で、実際、極めて必要なことだと思う。落ち着いて、厨房外のほかことに考えをめぐらし、自分がしていることを楽しみ、物事をゆっくり進めるためである。他者から学ぶ時間をとることが基本であり、絶え間なく学ぶことが調理法の天与だと思う。しかし、インスピレーションを求め、感化されるものを探し、新しいものを見て味わう必要がある」と付け加えた。
また「そういうわけで、この料理探検に参加することが好きだ。尊敬される4人のシェフからは、それぞれ独自の方法でどのようにArt of Slow哲学を抱いているか多くを学んだ。5分以内にするべきことを考える代わりに、リラックスし一息ついて全てを楽しむということである。そして今度はArt of Slow哲学を持ち帰り、リフレッシュして再出発し、自分の厨房に戻る」と話した。
サカパのグローバルブランド・ディレクター、モンセラー・デロハス氏は「創造的調理法の最前線にいる一流シェフ5人は、The Art of Slowに厨房内外でどれだけの生命を吹き込んだことか。サカパのArt of Slow哲学は、素晴らしい料理と飲料など真に有意義で愉快な体験を生み出すのに時間をかけるときに起きる魔法を祝福する」と語った。
さらに「サカパにとって時間は何よりも重要であり、最高級一番搾りのサトウキビ選定から、各ボトルを飾るマヤ織物ペターテ・バンドの手作り、独特の熟成工程『システマ・ソレラ』(注)、高級ラム酒をゆっくりすすって味わい楽しむその時まで、高級飲料製造のあらゆる段階で中核を占めている。工程の各要素は慎重に選ばれ、時間をかけて類のない深い複合的フレーバーを生産する。われわれは高い評価のシェフたちとともに、座ってサカパの一口を味わい、楽しい会話をしてArt of Slowを受け入れるよう人々に勧めたい」と続けた。
Art of Slowシリーズの4話は本日以降、以下のいずれでも閲覧できる。
https://www.youtube.com/user/RonZacapaOfficial
(注)スペインのシェリー熟成工程を援用した「システマ・ソレラ(Sistema Solera)」によって、マスター・ブレンダーは各年代、各地のラムを手間暇かけてブレンドすることができる。古いラムと新しいラムが慎重に混ぜられ、かつてアメリカンウイスキー、繊細なシェリーとペドロヒメネス・ワインを貯蔵したことがあるため深いフレーバーを与えるたるで熟成される。高い標高と常時14度の平均気温によって、飲料は独特の深くてリッチな品質保持が可能になる。
責任を持ってサカパを楽しもう。
ソース:Zacapa
Zacapa: Five of the World’s Most Creative Chefs on How They Make a Break From the Kitchen - Why Taking Time is Key to Unlocking Inspiration
PR68094
LONDON, April 5, 2017 /PRNewswire=KYODO JBN/ --
New documentary series from Zacapa Rum: 'The Art of Slow,' discovers that
taking time to reconnect is the best way to succeed at the cutting edge of
gastronomy
When you think of the professional kitchen, you think of the roaring grill,
the bark of the chefs' orders and the rising smoke. It is no wonder that this
is widely considered to be one of the busiest environments on the planet. How
do the chefs at the cutting edge of culinary creativity find their inspiration
among all the kitchen noise?
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(Photo: http://mma.prnewswire.com/media/486831/Zacapa_TAOS_Milan.jpg )
(Photo: http://mma.prnewswire.com/media/486832/Zacapa_TAOS_Rossi.jpg )
A brand new short documentary series, 'The Art of Slow,' from the world's
leading super deluxe rum, Zacapa, sets out to uncover exactly this and explore
the stories of chefs who are pushing the creative boundaries of gastronomy.
Kamilla Seidler, recently named Best Female Chef in Latin America's 50 Best
Restaurants 2016, takes time-out of her award-winning restaurant, Gustu in
Bolivia (owned by Noma co-founder Claus Meyer) and journeys to Italy, Spain,
United States and Mexico to spend time with, and be inspired by, four leading
chefs who are redefining the gastronomic world.
Putting ingredients and techniques aside, Kamilla looks beyond the kitchen
in order to understand what separates these culinary disrupters from those
around them. While savouring a glass of Zacapa with each of the chefs, she
explores what inspires them, their creative processes and their 'a-ha!' moments
when they reconnect with what is around them.
Kamilla meets:
- Diego Guerrero (Madrid, Spain) - the two Michelin star Chef at DSTAgE
Madrid
- Guillermo Gonzalez Beristain (Mexico) - Chef at Pangea, Monterrey and
winner of the Chefs' Choice Award in Latin America's 50 Best restaurants 2016
- Diego Rossi (Italy) - Head chef at Trippa, Milan (awarded Michelin Bib
Gourmand), he previously worked in Antiche Contrade, Cuneo, earning it a
Michelin star
- Cesar Zapata (USA) - Chef at Phuc Yea! And previously at The Federal,
Miami.
Although they come from the four corners of the globe, they all share a
passion for ingredients, making their clientele happy through pleasurable
gastronomic experiences and embracing what Zacapa calls 'The Art of Slow' - a
philosophy that recognises the best things can't be rushed. It encourages
taking time out to reconnect, to go fishing for inspiration and foraging for
innovative ideas and celebrates the inspiration that is found along the way.
Kamilla discovers that each of these chefs leaves the kitchen at the end of
a long shift and takes time to decompress and rediscover, through a host of
different activities - Cesar cycles, Diego finds solace in his native Italian
countryside, Guillermo heads to the mountains and Diego Guerrero unwinds with
music.
Diego Guerrero muses: "If you are cooking all the time you can't see any
further than that - your mind is closed and you have no external influences to
inspire you. I have learnt that it's really important to leave the kitchen, to
disconnect, so that you can go back to it again. I pushed this philosophy to
the limit a few years ago, we had our first Michelin Star in 2007 but we
recognised that in order to improve we needed to leave the restaurant, seek
inspiration and start again from scratch. We launched DSTAgE and two years
later we had another two stars."
Kamilla added: "I think it is very important - in fact it is extremely
necessary - to take some time to yourself - to calm down, to think about other
things outside of the kitchen, to enjoy what you are doing, to take things
slowly. I believe that taking time to learn from others is fundamental, it's a
gift in gastronomy that you can always keep learning but you need to search for
inspiration, to look for influences, to see and to taste new things.
"That's why I loved taking part in this culinary exploration - I learnt so
much from these four revered chefs, how they each embrace the Art of Slow
philosophy in their own way - relaxing and breathing and enjoying everything
instead of thinking about what they're going to do in five minutes, and now
I'll take it back with me, renewed and refreshed, to my kitchen."
Montserrat De Rojas, Global Brand Director, Zacapa, said: "We love how
these five leading chefs - who are at the very forefront of creative gastronomy
- have brought The Art of Slow to life both inside and outside their kitchens.
Zacapa's Art of Slow philosophy celebrates the magic that happens when you take
the time to create genuinely meaningful and pleasurable experiences including
great food and drinks.
"For Zacapa, time matters more than anything, it is a focus throughout
every stage of how we craft the luxury liquid. From taking the time to select
the finest virgin sugar cane, to hand crafting a Mayan 'petate' band which
adorns each bottle, to our unique maturing process: 'Sistema Solera*,' right up
to taking the time to sip, savour and enjoy the luxury rum. Every element of
the journey has been carefully chosen and the time taken to produce a deep and
complex flavour like no other. Together with these esteemed chefs, we are
inviting people to sit down and savour a sip of Zacapa and a great
conversation, to embrace the Art of Slow."
The four-episode Art of Slow series will be available to watch from today at
https://www.youtube.com/user/RonZacapaOfficial or visit
*Aged using an adapted Spanish sherry maturing process, 'Sistema Solera'
enables rums of varying ages and personalities to be carefully blended by the
Master Blender. Old and new rums are carefully combined and matured in a series
of casks previously used to store American whiskeys, delicate Sherries and
Pedro Ximenez wines, which give a depth of flavor. A high altitude and constant
average temperature of 14degree(s)C allows the liquids to retain distinctive
deep, rich qualities.
Enjoy Zacapa responsibly. Visit http://www.DRINKiQ.com.
Source: Zacapa
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