精進料理の巨匠、野村大輔シェフがスペイン産オリーブオイルに参加

スペイン産オリーブオイル(Olive Oils from Spain)

2019/10/9 14:09

精進料理の巨匠、野村大輔シェフがスペイン産オリーブオイルに参加

AsiaNet 80936 (1922)

【東京2019年10月9日PR Newswire=共同通信JBN】

*和食にこの食材の多用途性を採用するため

スペイン産オリーブオイル(Olive Oils from Spain)と欧州連合(EU)(https://oliveoilworldtour.jp/ )は今年、日本で2年目の活動となるオリーブオイル・ワールドツアー(Olive Oil World Tour)においてオリーブオイルの宣伝を支援するために、「宗胡」とも呼ばれる精進料理のシェフ、野村大輔氏をアンバサダーに迎えている。調理実演イベント中、野村氏は下のメニューに記載された3つの創作和食料理を引き立てるためにオリーブオイルを使用した。

1.紅白なますサラダ

材料(5人前)

柿1つ

大根5センチメートル

シイタケ8つ

糸三つ葉1束

だし50ミリリットル

しょうゆ25ミリリットル

みそ25cc

酢25ミリリットル

ごまペースト40グラム

スペイン産エクストラバージンオリーブオイル30ミリリットル

2.ネギみそグレーズの焼きレンコン

材料(5人前)

レンコン2つ

ネギ1本

赤みそ250グラム

スペイン産オリーブオイル20ミリリットル

3.オリーブオイル豆腐

材料(10人前)

昆布だし1200ミリリットル

吉野葛粉130グラム

ごまペースト100グラム

スペイン産エクストラバージンオリーブオイル80ミリリットル

野村シェフは2015年2月、六本木に精進料理レストランをオープンした際に味に新たな深みを生み出し、精進料理をコンセプトとしてミシュラン2つ星を獲得した。野村氏は東京の中央区と港区で食の研究者として創作活動し、課題に取り組みたいと望んでいる。同氏はTokyo Japan Food Guide Association、Japan Food Association、日本料理アカデミー(Japanese Culinary Academy)の会員として積極的に食育についての認識を広めることを目指している。

オリーブ・ワールドツアー(Olive World Tour)で調理実演を行うため、オリーブオイルのアンバサダーはスペイン産オリーブオイル代表者の一員となり、特別イベントに参加した。上に記載されたメニューは10月9日から10月30日までの3週間提供される予定だ。それは宗胡料理のネギみそグレーズの焼きレンコンと呼ばれる。

オリーブオイルの輸入は近年急増してきた。最近のオリーブオイル市場における欧州のシェアは95.5%に上昇した。今年上半期のスペイン産オリーブオイルは40%(2万1466トン)増加した。スペイン産オリーブオイルは多くの消費者に好評で、日本の消費量の約64%を占めている。

オリーブオイル・ワールドツアーは欧州連合の支援を受け、このイベントは昨年も開かれ今年が2度目の開催となる。同イベントは3年間にわたり毎年開催される。キャンペーンの目標は、同イベントが欧州、米国、アジアの主要都市で開催されるようになることだ。

Photo - https://mma.prnewswire.com/media/1007704/Olive_Oil_Tofu.jpg

ソース:Olive Oils from Spain

Master of Shojin Cuisine, Chef Daisuke Nomura Joins Olive Oils from Spain to Embrace the Versatility of This Ingredient in the Japanese Cuisine

PR80936

TOKYO, Oct. 9, 2019 /PRNewswire=KYODO JBN/ --

Olive Oils from Spain and the European Union https://oliveoilworldtour.jp/

this year are having an ambassador of Shojin Cuisine also called "Sougo",

chef Daisuke Nomura, to aid in the promotion of olive oil in the Olive Oil World Tour

in their second year of activity in Japan. During the cooking show event,

Nomura has used the olive oil in order to enhance 3 original Japanese dishes

listed in the menu below.

1.Red & White Namasu Salad

Ingredients (serves 5):

1 persimmon

5cm daikon radish

8 shiitake mushrooms

1 bunch ito-mitsuba

50ml dashi stock

25ml soy sauce

25cc miso

25ml vinegar

40g sesame paste

30ml extra virgin olive oil from Spain

2.Broiled Lotus Root with Leek Miso Glaze

Ingredients (serves 5):

2 lotus roots

1 leek

250g red miso

20ml olive oil from Spain

3.Olive Oil Tofu

Ingredients (serves 10):

1200ml kelp stock

130g Yoshino-kuzu starch powder

100g sesame paste

80ml extra virgin olive oil from Spain

Chef Nomura has acquired 2 Michelin stars through Shojin Cuisine as a concept,

creating new depths of flavor, when he opened a Shojin restaurant on February 2015,

in Roppongi. Nomura hopes to create and challenge himself as a food researcher in

Tokyo Chuo-ku and Minami-ku. He aims to spread awareness expressively on food

education as a member of the Tokyo Japan Food Guide Association, Japan Food Association,

and Japanese Culinary Academy.

The olive Oil ambassador has participated in a special event to join the representatives

Olive Oils from Spain to undergo a cooking demonstration for the Olive World Tour.

The menu above is to be provided from October 9th to October 30th in the 3 weeks.

It will be called Broiled Lotus Roots with Leek Miso Glaze from Sougo cuisine.

The importation of olive oil has been skyrocketing recently. Europe is pleased

to see how market share of olive has risen to 95.5% as of late. It has been

concluded that there has been a 40% increase (21,466 tons) of Spain olive oil

in the first semester of the year. The product is well-received by many consumers,

as Olive Oil from Spain accounts for around 64% of consumption in Japan.

The Olive Oil World Tour is supported by the European Union (EU) and the event

was held last year, with this year being its second. The event will be held

once a year for a total of 3 years. The campaign target is for the event to be

held in major cities throughout Europe, USA, and Asia.

Photo - https://mma.prnewswire.com/media/1007704/Olive_Oil_Tofu.jpg

Source: Olive Oils from Spain

本プレスリリースは発表元が入力した原稿をそのまま掲載しております。また、プレスリリースへのお問い合わせは発表元に直接お願いいたします。

このプレスリリースには、報道機関向けの情報があります。

プレス会員登録を行うと、広報担当者の連絡先や、イベント・記者会見の情報など、報道機関だけに公開する情報が閲覧できるようになります。

プレスリリース受信に関するご案内

SNSでも最新のプレスリリース情報をいち早く配信中